Informace od profesionálů

MENU

  

OTOK

  

SVRAB

  

RAKOVINA

  

NEMOCI JAZYKA

  

Motýlí keř nemoci

 


Aktualizováno:

Domácnost

Motýlí keř, také nazývaný motýlovník, je poměrně bezproblémová rostlina na zahradě. Roste tak snadno, že je na některých místech považován za plevel a bývá postižen jen velmi málo chorobami. Existuje několik chorob, na které byste si měli dávat pozor, pokud chcete, aby vaše rostlina byla tak zdravá, jak jen může být.
K léčbě nemocí motýlího keře se spíše využívá prevence než cokoli jiného. Obvykle, pokud se pěstují na vhodných místech s dobře odvodněnou půdou a dostatkem cirkulace vzduchu, tak většina problémů s těmito keři se omezí hned na začátku.
Pokračujte ve čtení, abyste se dozvěděli více o problémech s onemocněním motýlích keřů a o tom, jak řešit jejich choroby.

Plíseň

Plíseň je poměrně častou nemocí, která se může vyskytnout, když jsou nízké teploty a listy rostliny jsou po dlouhou dobu vlhké. Vypadá přesně tak, jak název napovídá, na spodní straně listů se objevují chlupaté skvrny plísně. Na opačných stranách listů se plíseň nenachází, ale mohou zežloutnout nebo zhnědnout a plíseň celý list může znetvořit. Nejlepší způsob, jak tomu zabránit, je udržovat keře daleko od sebe, aby v nich dostatečně proudil vzduch, a udržovat půdu kolem bez listí.

Pokud již plíseň máte, odstraňte napadené rostliny nebo ostříhejte větve a postříkejte fungicidem. Zde je seznam aktuální nabídky fungicidů pro okrasné rostliny: postřik na plíseň.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Kořenomorka

Další z běžných nemocí motýlích keřů je rhizoctonia neboli kořenomorka, houbová kořenová hniloba, která způsobuje žluté a opadané listy a ničí kořeny. Je těžké úplně vyhladit rhizoctonii, ale aplikace fungicidu do půdy může pomoci. Základem je použít správný fungicid ve správnou dobu.

Nejvíce používanými fungicidy pro preventivní postřik před zimou jsou ty na bázi azoxystrobinu. Zde je seznam všech fungicidů s obsahem azoxystrobinu, které si může koupit i malý zahrádkář: azoxystrobin cena. Účinnost je systémová, tzn. vstupuje do cévního systému a tím je dostupný v podstatě po celé rostlině. Proto je nejlepší, když rostlina ještě vegetuje a může tak dojít k tomuto procesu.

Když však čekáme s postřikem moc dlouho, stane se nám, že aplikujeme postřik na téměř spící keř, a tím se účinnost výrazně snižuje. Možná že dojde k průniku pletivy do rostliny, ale určitě ne do celého systému. Jestliže tedy chceme aplikovat systémový fungicid v době, kdy jsou rostliny v dormanci, klidu, nebo si nejsme jistí, použijeme spolu se systémovým i nějaký kontaktní fungicid, který nám zajistí okamžitý účinek na případnou chorobu. Seznam kontaktních fungicidů je zde: kontaktní fungicid cena.

Fytoftorová kořenová hniloba

Další z chorob motýlího keře je phytophthora, neboli fytoftorová kořenová hniloba, další houbová nemoc, co napadá kořeny. Nad zemí je to patrné žloutnutím listů, menšími květy než obvykle a hnijícími stonky na rostlině. Pod zemí vnější vrstvy kořenů hnijí.

Phytophthora může být někdy ošetřena aplikací fungicidu, i když někdy i po ošetření rostlina zemře. Účinné fungicidy jsou na bázi hydroxidu měďnatého. Jejich seznam a ceny naleznete zde: hydroxid měďnatý cena.

odkaz na článek

. Motýlí keř nemoci [online]. ČeskýPřehled.cz, . .



přidejte sem svůj komentář

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Nadpis / Dotaz
Jméno
E-mail
Sdělení

Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
E-mail nebude nikde zobrazen.

přehled komentářů
K článku zatím nebyl napsán žádný komentář.



Zajímavé články

ČeskýPřehled

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

SiteMAP

RSS