Léčivé účinky jablečného octa


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Zdraví

Zveřejněno dne 17.11.2017


Jablečný ocet není módním výstřelkem a hitem dnešní doby. Znali a používali jej už Babyloňané před 10 000 lety, kteří věřili v jeho rozsáhlé léčivé účinky. Hippokrates jej, dle dostupných informací, využíval jako přírodní antibiotikum a pro japonské samuraje představoval ocet zdroj zdraví, síly a moci. A co naše doba, proč jej objevila?

Jablečný ocet na pleť

Jablečný ocet vyhoví požadavkům náročné pleti a pomůže s některými jejími nedostatky.

Svědění kůže: Trápí vás nejrůznější ekzémy, svědí vás celé tělo, pokožka je napjatá a loupe se? Pak si při příští lázni nalijte do vany šálek jablečného octa. Díky protizánětlivým schopnostem pomůže ulevit i těžce zkoušené pleti.

Vyhlazení pleti: Díky kyselosti dokáže jablečný ocet uklidnit suchou pokožku, ale také stáhnout póry. Přidejte pár kapek ke svému oblíbenému krému a naneste jej na obličej i tělo. Uvidíte, jak krásně hladká bude vaše pleť.

Akné: Trápí vás mastná pokožka se sklonem k akné? Pak si z jablečného octa vyrobte čisticí a zároveň zklidňující tonikum. Smíchejte stejné množství vody a octa a používejte každý večer na vyčištěnou pleť. Navíc má jablečný ocet protizánětlivé vlastnosti, které problematická pokožka jistě ocení.

Lupy: Trápí vás lupy, pak pokožce hlavy dopřejte kúru z jablečného octa. Opět smíchejte ocet s vodou v poměru 1 : 1, směs nalijte do lahvičky se sprejem a pravidelně aplikujte na pokožku hlavy.

Zarůstání chloupků: Vytvářejí se vám nepříliš elegantní pupínky kvůli zarůstajícím chloupkům? Pak vezměte jablečný ocet a oholené partie s ním přetřete. Dezinfekční vlastnosti octa předejdou zánětům a kyselina pomůže v prevenci zarůstání chloupků.

Detoxikace: Z jablečného octa si můžete připravit domácí pleťovou masku, která pokožku dokonale detoxikuje. Smíchejte čajovou lžičku octa se stejným množstvím kosmetického jílu v prášku (seženete v drogerii nebo v lékárně) a naneste na pleť. Po zaschnutí smyjte vlažnou vodou.

Spáleniny ze slunění: Přichystejte si směs 1 dílu jablečného octa a 4 dílů studené vody. Do ní namočte jemnou žínku a přikládejte ji na postižená místa. Díky protizánětlivým účinkům dojde ke snížení otoků, bolestivosti a zmírnění zarudnutí. Navíc se urychlí hojení.


Jablečný ocet na zuby

Jablečný ocet je zdravý, ale pozor si dávejte při dlouhodobém užívání. V neředěném stavu je jablečný ocet kyselina, která může poleptat sliznici žaludku a zničit zubní sklovinu. U skloviny působením kyselin dochází k erozi a demineralizaci skloviny, která se stává křehčí a postupně dochází k odhalení dentinových tubulů, což vede k citlivosti zubů. Vzhledem k tolik propagovanému zdravému životnímu stylu si můžeme trvale poškodit sklovinu.

Doporučení pro ochranu skloviny:

  • Nečistěte si zuby ihned po jídle, počkejte alespoň půlhodinu. Za ten čas se v ústech vytvoří dostatek slin, které kyseliny neutralizují. Čištění zubů hned po jídle či pití mechanicky poškozuje zubní sklovinu.
  • Kyselé nápoje pijte brčkem a nepřevalujte je v ústech, zkrátí se tak kontakt s povrchem zubů.
  • Po jídle se napijte vody nebo žvýkejte žvýkačku, aby se zmírnila kyselost a posílila se tvorba slin, které mají ochrannou funkci, vyrovnávají pH v ústech a tvoří ochrannou vrstvu zubů.
  • Používejte měkký zubní kartáček a nedrhněte si zuby.
  • Povlak ze zubů odstraňujte jemně.
  • Zvýšená citlivost a průhledné okraje zubů mohou signalizovat začínající problém – erozi zubní skloviny.
  • Používejte vhodné zubní pasty s obsahem fluoridů, případně dalších látek, které zpevňují zubní sklovinu s nízkou abrazivitou. Ta je značena zkratkou RDA.
  • Sklovinu vystavujte vlivu kyselin co nejkratší dobu.
  • Po snědení nebo vypití něčeho kyselejšího si ústa vypláchněte čistou vodou nebo ústní vodou s obsahem fluoridu. Rychleji se tak neutralizuje prostředí v ústech.
  • Po jídle si zuby čistěte nejdříve až po půlhodině. Obecně platí, že zuby by se měly čistit 2x denně.

Jablečný ocet na hubnutí

O jablečném octu se také hodně hovoří v souvislosti s hubnutím. Podle některých tvrzení dokáže jablečný ocet snížit množství uloženého tuku až o 10 %. Kyselina octová navíc podporuje spalování tuků a povzbuzuje metabolismus. Někteří zastánci jablečného octa doporučují vypít polévkovou lžíci ráno nebo před každým jídlem. Ovšem jde jen o doporučení.

Výhody diety:

  • rychlejší spalování přijatých tuků;
  • urychluje metabolismus;
  • zlepšuje trávení;
  • navozuje pocit sytosti;
  • potlačuje chuť na sladké.
Nevýhody diety:
  • dlouhodobé užívání jablečného octa způsobuje zažívací potíže a trpí sliznice žaludku;
  • dlouhodobé užívání octa má špatný vliv na zubní sklovinu;
  • není vhodný pro osoby s častými žaludečními problémy, žaludečním vředy nebo pálením žáhy.

Recept na jablečný ocet

Postup: Omytá jablka zbavíme stopek a jádřinců. Nastrouháme jablka i se slupkou a vložíme do nádoby o objemu 5 litrů. Zalijeme studenou vodou tak, aby byla jablka ponořená. Zakryjeme poklicí a necháme stát poblíž zdroje tepla. Třikrát denně jablka promícháme. Kvasný proces ukončíme cca po 8 až 10 dnech. Jablka přecedíme a šťávu vlijeme do jiné nádoby. Přikryjeme a uložíme na chladné a tmavé místo po dobu 3 týdnů. Hotový jablečný ocet poznáme podle tmavší žlutohnědé barvy. Opět jej přecedíme a slijeme do menších lahví. Skladujeme v chladu po dobu 1 roku.

Neupravovaný (nepasterizovaný) jablečný ocet obsahuje vitamíny, minerály i stopové prvky: vitamíny skupiny B, niacin, vitamín C, draslík, fosfor, fluor, křemík, jablečný pektin a přírodní enzymy. Chemická úprava však ocet zbavuje prospěšných látek. Zázračný lék to není, ale přírodní jablečný ocet určitě pomůže při čištění rány, jako obklad při pohmožděninách, jako kloktadlo při nachlazení či ke zlepšení trávení.


Jablečný ocet – tablety

Jablečný ocet je hodně kyselý a některým lidem po něm není dobře. Zředit jej můžete vodou. Pokud vám jablečný ocet „nevoní“ vůbec, nahradit jej lze tabletami s obsahem octa, které prodávají v lékárnách. Jablečný ocet mohou užívat i těhotné a kojící ženy, ne však za účelem snižování váhy.

Jablečný ocet je přírodním prostředkem pro zvýšení kyselosti v trávicím traktu. Kyselé prostředí žaludku ničí většinu mikroorganismů, které se dostávají s potravou do trávicího systému. Účinek jablečného octa se projeví postupným úbytkem škodlivých bakterií ve střevě. Jablečný ocet se proto doporučuje pro úpravu látkové výměny v organismu.

Jablečný ocet je produktem fermentace drcených jablek, při níž se štěpí cukry. V prvním stupni jsou přeměněny na alkohol, konečným produktem je ocet. Hlavní složkou (nejen) jablečného octa je kyselina octová. Octy však obsahují i další kyseliny, vitamíny, minerální látky a aminokyseliny.

Dávkování

1–2 tablety jablečného octa 2x denně.

Autor: © Mgr. Světluše Vinšová
Foto:
© Phongnguey1410

odkaz na článek

. Léčivé účinky jablečného octa [online]. ČeskýPřehled.cz, . .




Tento článek si během posledních třiceti dnů přečetlo 11 lidí.



Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk
přidejte sem svůj komentář

Nenašli jste zde přesně to, co jste hledali? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
Ke svému dotazu použijte tento formulář.


Jméno
E-mail
Nadpis
Komentář
Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
Připojit fotku
přehled komentářů
K článku zatím nebyl napsán žádný komentář.

zajímavé články
klíčová slova
ocet lupy kůže zuby hubnutí pleť tablety postup dieta